0 0
0
No products in the cart.

Mirsevini në Boson Electronics

Projekti 10 - Sensori i dritës së ambientit

Jun 16, 2021 / By Reis Muhameti / in Manuali

 

Në këtë projekt do të tregojmë se është e mundur të identifikojmë sasinë e dritës të pranishme në një mjedis duke përdorur Arduino dhe sensorin e dritës LDR ( Rezistori i Varur nga Drita ). LDR përdoret gjerësisht në llambat e rrugës në qytet, në mënyrë që kur të erret dritat e qytetit të ndizen. Përdoret gjithashtu në llambat e kopshtit që ndriçojnë në muzg. Shihni në këtë projekt se si të përdorni sensorin e dritës LDR me Arduino.

Ashtu si një potenciometër ndryshon rezistencën e tij sipas rrotullimit, LDR është një rezistencë që ndryshon rezistencën e saj sipas intensitetit të dritës në mjedis. Me këtë ne ishim në gjendje të matim sasinë e dritës të pranishme në një mjedis.

Në të njëjtën mënyrë që potenciometri është i lidhur me një hyrje analoge Arduino, është gjithashtu e mundur të përdorni një port analoge për të lexuar vlerën e një LDR. Për LED, ne do të punojmë vetëm me një port dixhital.

Projekti 10 konsiston në ndezjen ose fikjen e LED-it sipas intensitetit të dritës të pranishëm në mjedis. Drita e ulët ndez LED, drita e mjaftueshme çel LED. Mund ta ndryshoni dritën e ambientit duke ndezur ose fikur dritat ose duke vendosur dorën mbi sensorin LDR siç tregohet më poshtë.

Materiali i nevojshëm

1x LED i kuq 5 mm
1x Rezistor 220 ohm
1x Rezistor 10K ohm
1x sensor
drite LDR 7x bluzë mashkull-mashkull
1x kabëll USB
1x bord Uno

Montimi i qarkut

Kur montoni këtë projekt, kushtojini vëmendje montimit të LED, sepse, siç e kemi treguar tashmë në projektin 1, ai ka një anë pozitive dhe negative. Nga ana tjetër, sensori i dritës LDR nuk ka asnjë anë, domethënë, thjesht futni kunjat e tij në protoboard dhe bëni lidhjen siç tregohet më poshtë. Vini re se LDR përdor një rezistencë 10K ohm dhe LED përdor një rezistencë 100 ohm.

Programi i Projektit 10 - Sensori i dritës së ambienti
 

int pinoLed = 13;
int pinoSensorLuz = A0;
int valorLuz = 0;

void setup()
{
pinMode(pinoLed,OUTPUT);
}

void loop()
{
valorLuz = analogRead(pinoSensorLuz);
if(valorLuz<750)
{
digitalWrite(pinoLed,HIGH);
}
else
{
digitalWrite(pinoLed,LOW);
}
delay(10);
}

Gabime të mundshme

Nëse projekti nuk funksionon, kontrolloni disa nga gabimet e mundshme:

  • Kontrolloni që kërcyesit të jenë në të njëjtën kolonë me terminalet përbërës, duke bërë kështu lidhjen;
  • Kontrolloni që kërcyesit të jenë të lidhur me kunjat e saktë në Arduino;
  • Kontrolloni nëse vlera e rezistencave është e saktë siç tregohet në montimin e projektit;
  • Kontrolloni që kodi të jetë ngarkuar në bord përmes Arduino IDE.

Sfidat

Më poshtë janë disa sfida që mund të provoni!

  • Ndryshoni ndjeshmërinë e sensorit LDR duke modifikuar vlerën në linjën if (LightValue <750) . Provoni vlera si 600 ose 900. Duke pasur parasysh që kjo vlerë mund të jetë midis 0 dhe 1023;
  • Modifikoni orarin për të përmbushur anasjelltas të objektivit të propozuar. Drita e ulët fik LED, drita e mjaftueshme ndez LED.