0 0
0
No products in the cart.

Mirsevini në Boson Electronics

Projekti 11 - Dó Ré Mi

Jun 16, 2021 / By Reis Muhameti / in Manuali

Le të bëjmë muzikë me Arduino?

Në muzikë, secila notë muzikore ka një frekuencë specifike të dhënë në herc (Hz). Duke parë tastet në një piano, është e mundur të shihet frekuenca e secilës prej notave të një shkalle C, për shembull. Në projektin 11 ne do të tregojmë se si është e mundur të riprodhoni notat muzikore duke përdorur një zhurmë me Arduino.

Një zhurmë është një altoparlant i vogël i aftë të gjenerojë tone në frekuenca të caktuara, duke bërë të mundur që më pas të luani këngë ose alarme të vogla. Shpesh gjendet në lodra ose orë alarmi dixhitale. Në Arduino mund të përdorim funksionin e quajtur ton (); i cili merr dy parametra: kunja në të cilën është lidhur zhurma dhe frekuenca e tonit. Projekti 11 konsiston në luajtjen e shkallës C me Arduino dhe gumëzhitës.

Materiali i nevojshëm

1x Buzzer
2x Jumper Male-Male
1x Protoboard
1x Kabllo USB
1x Uno Board

Montimi i qarkut

Programi i Projektit 11 - Dó Ré Mi

#përcaktoni BON 262
#përcaktoni RE 294
#përcaktoni MI 330
#përcaktoni FA 349
#përcaktoni SOL 392
#përcaktoni LA 440
#përcaktoni SI 494
#përcaktoni DO_2 523
int pinBuzzer = 6;
melodi int [] = {
DO, RE, MI, FA, SOL, LA, SI, DO_2
};

void setup() {
pinMode(pinoBuzzer,OUTPUT);
}

void loop() {
for(int i=0; i<8; i++)
{
tone(pinoBuzzer, melodia[i]);
delay(500);
}
}

Gabime të mundshme

Nëse projekti nuk funksionon, kontrolloni disa nga gabimet e mundshme:

  • Kontrolloni që kërcyesit të jenë në të njëjtën kolonë me terminalet përbërës, duke bërë kështu lidhjen;
  • Kontrolloni që kërcyesit të jenë të lidhur me kunjat e saktë në Arduino;
  • Kontrolloni që kodi të jetë ngarkuar në bord përmes Arduino IDE.

Sfidat

Më poshtë janë disa sfida që mund të provoni!

  • Modifikoni vlerat e frekuencës së shënimit, dyfishoni të gjitha vlerat dhe shikoni se çfarë ndodh;
  • Modifikoni kohën ndërmjet secilës shënim;
  • Luaj një rend të notave të ndryshme për të bërë një këngë që e njeh